Nästan varje år gör kören en resa, någonstans i Europa eller på närmare håll i Sverige.

I april 2017 var vi i Kroatien, och vår senaste resa gick till Österlen i Skåne!


Läs om våra resor här nedanför.

Kroatien 21-24 april 2017

Helgen efter påsk åkte Mäster Olofskören på körfestivalen "We are singing Adriatic" i den lilla staden Opatija, en badort som grundades i början av 1900-talet. Vi fick uppleva två hektiska dagar med ett fullspäckat program, men även lite tid för rekreation och social samvaro.


Vi anlände med flyg fredagen den 21 april till Rijeka, den närmaste lite större orten som hade flygplats, och färdades sedan med buss därifrån till Opatija. På kvällen inleddes festivalen med en ceremoni i "Crystal Hall", den stora bankettsalen i ett av de stora hotellen från förra sekelskiftet. Alla körer presenterades på engelska och italienska (Opatija ligger på halvön Istrien, precis vid italienska gränsen), och sedan vidtog allmänt mingel med dryck och tilltugg. Viss spontansång uppstod också.


Medverkande var körer från så skilda platser som Skottland, Österrike, Italien, Tjeckien, Kroatien och Sverige.lördagen var det så dags för den egentliga festivalen, och konsert med samtliga körer. Efter en kort genomgång på morgonen hade vi fått en tid för repetition i Crystal Hall. Schemat var ganska fullt så det blev inte mycket tid att repetera sånger, mest stå-och-gå samt att prova på akustiken.

Som tur var lyckades vi hitta en plats utanför hotellet där vi kunde sjunga igenom programmet. Det visade sig att vi hade ställt oss på gångvägen som gick längsmed vattnet, så en hel del förbipasserande fick en improviserad konsert på köpet!


Arrangörerna hade också ordnat en kort tur med en guide, som berättade för oss om Opatija och dess historia - mycket intressant och tänkvärt, speciellt efter vad som har hänt i Kroatien de senaste decennierna.


 

Själva konserten ägde rum på eftermiddagen. Programmen - och kvalitén - var mycket varierad men entusiasmen hos de medverkande gick inte att ta miste på. Som körsångare var det mycket givande och intressant att få höra de andra körerna men också att få framföra vårt program inför en initierad publik, och att få känna den äkta uppskattningen de uttryckte.


Mäster Olofskörens framträdande finns inspelat på YouTube för den som vill se och höra det i sin helhet:

 

Söndagens program innehöll det som i vårt tycke hade låtit mest spännande - en konsert med samtliga körer i Postojna-grottan, i en konsertsal under marken! Tidigt på morgonen blir vi hämtade med buss för färd in i Slovenien, där Postojna ligger. Väl framme får vi kliva på ett litet tåg som tar oss rakt ner i underjorden - en fantastisk resa!


Väl framme i konsertsalen hade det uppstått en komplikation, några körer hade fastnat vid gränsen mellan Slovenien och Kroatien, så hela konserten blev försenad. Vi fördrev tiden genom att tillsammans med den österrikiska manskören Gumpoldskirchner Männerkor Mach 4 genomföra en improviserad konsert, då vi var de enda körerna som sjöng utantill, utan i förväg bestämda noter. Några av oss hade under lördagen också haft tillfälle att "jamma" med delar av manskören när vi sågs av en slump på en bar.


Till slut kom alla körer på plats och konserten kunde genomföras. Här finns en inspelning från vår del av konserten upplagd på YouTube. Konserten avlutades sedan med en storkör, som gemensamt sjöng Auld Lang Syne. Efter ca 4 timmar fick vi åter se dagsljus och blev bjudna på en gemensam lunch i restaurangen vid grottan.Mycket uppskattat och välbehövligt!

Men dagen var inte slut där för Mäster Olofskören! Vi hade ytterligare en konsert bokad på kvällen, tillsammans med en lokal kör från Rijeka, Vokalni Studio Rijeka. Tyvärr hade vi inte hunnit öva in några gemensamma sånger, så konserten var uppdelad i två - först den lokala kören och sedan Mäster Olofskören. Vi genomförde vårt "sakrala" program i kyrkan, som syntes högt över hela staden. Här finns en inspelning från konserten upplagd på YouTube.


Efter en fullspäckad dag kunde vi trötta men nöjda ge oss ut i Opatija för att på egen hand upptäcka vad staden hade att erbjuda i form av restauranger och barer.Måndag 24 april var det så dags för hemresa. Eftersom flyget inte avgick förrän på eftermiddagen hade vi gott om tid för sovmorgon, frukost och att strosa runt i den lilla staden

Oslo, 3-6 juni 2016

På inbjudan av Kammerkoret Koriander reste vi till Oslo i början av juni 2016. Vi fick tre dagar med fantastiskt väder och chans att uppleva den norska huvudstaden när den visade sig från sin bästa sida.


Fredagen den 3 juni satte vi oss på tåget och reste de ca 5 timmarna till Oslo. Väl framme hade vi gott om tid att checka in på hotellet och sedan ta oss till repetitionen där vi skulle få träffa vår värdkör för första gången. Det var väldigt varmt i lokalen men vi lyckades ändå genomföra repetitionen till allas belåtenhet så att vi kände oss väl förberedda för konserterna de kommande två dagarna. Efteråt samlades vi på Stortorvets Gästgiveri för en trevlig måltid - och naturligtvis en hel del sång.

Lördag den 4 juni var vi bokade för en konsert på Norsk Folkemuseum - Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen. Efter en kort färd med båt ut till Bygdöy promenerade vi upp till museet. Väl där fick vi först en guidad tur av vår egen Malin och genomförde sedan vårt profana program på en utomhusscen med förvånansvärt god akustik.


Efter konserten hade vi ett "bonus-gig". Vår körvän Niklas Benjaminsson spelade på Lekter'n vid Aker Brygge, och hade bett oss att inleda med att sjunga 'Våren' av Grieg. Vi blev väl mottagna av publiken och trivdes så bra att många av oss stannade för att lyssna på musiken och njuta av det vackra vädret. Vi blev kvar ganska länge...


Senare på kvällen undersökte vi även andra delar av Oslos nöjesliv

På måndagen fick ytterligare lite tid till sightseeing i den norska huvudstaden innan det var dags att ta tåget tillbaka till Stockholm.


Vi tackar Oslo och Koriander för gästfriheten och några verkligt trevliga dagar!


I september fick vi chansen att återgälda, då Koriander kom på besök till Stockholm, för att sjunga tillsammans med oss i en mässa och en konsert i Norska kyrkan. 

Söndag den 5 juni var det dags för  nästa konsert - återigen på Bygdöy, men denna gång i Bygdöy kirke och tillsammans med Koriander (se programmet i vårt Galleri). Det var svalt och skönt i kyrkan, och efteråt gick vi tillsammans genom landskapet bort till Rodelökken café för en gemensam avslutningsmåltid. Några av oss stannade kvar tills det blev mörkt och hann precis med sista bussen tillbaka in till stan.

Tyskland 2015 - München och Nürnberg

Söndag 5 juli

Avresa till Tyskland med avgångstid från Arlanda kl 07.50. På morgonen. Hur tänkte de då? Nåväl, alla var i tid och resan gick smidigt. Vid 10-tiden landade vi på Münchens flygplats för vidare transport till Nürnberg. Inkvartering på hotell och en repetition av det sakrala programmet på eftermiddagen, sedan mat och (relativt) tidigt i säng - det började kännas att man hade gått upp klockan fyra på morgonen.


Tisdag 7 juli

Dagens konsert var sakral, och morgonrepet ägnades åt att slipa på lite detaljer. På eftermiddagen äntrade vi bussen för färd till Spalt, som ligger ca en timmes körväg från Nürnberg. Väl framme fick vi en kort rundtur i den vid det här laget 37-gradiga åskvärmen, som avslutades i kyrkolokalen där konserten skulle äga rum. Vi bestämde hur vi skulle gå och stå och provade akustiken, som var inte fullt så stor som dagen innan men tillräcklig för att passa kvällens program. Denna konsert gjorde vi tillsammans med en lokal kör,, bestående av drygt 10 sångare. Efter konserten gav vi några extranummer (ABBA såklart) i den lilla trädgården utanför kyrkan.

Kvällens middag var bokad på Spalts bästa restaurang och vi fick smaka på tyska specialiteter - knödel, wurst, sauerkraut etc... Allt mycket välsmakande och nersköljt med det lokala ölet Spalter. Spalt är bl a känt för sin speciella humle, som bara odlas här och används vid ölbryggningen.

Under middagen öppnades himlens dammluckor och vi bjöds på ett sprakande fyrverkeri-åskväder under resan hem.


Torsdag 9 juli

Torsdagen var vår första konsertdag i München. Den skulle äga rum i Gustav Adolf-kirche, som Svenska kyrkans församling hade hyrt åt oss. Kyrkan visade sig vara väldigt annorlunda mot de vi hade varit i hittills. Mycket mindre och helt inredd i trä påminde den om en liten svensk landsortskyrka. Det gjorde också konserten till en viss utmaning för oss sångare, då man fick jobba ganska hårt för att få fram den klang vi alltid eftersträvar men när vi hade ställt om öron och stämband  kunde vi ändå genomföra med godkänt betyg. Dessvärre krockade konserten olyckligt med andra aktiviteter i församlingen, så konserten var inte så välbesökt som vi hade önskat, men den publik som var där uppskattade vårt program och framförande. Särskilt extranumret Sommarpsalm (En vänlig grönskas rika dräkt) rörde många svenskhjärtan i exil.


Lördag 11 juli

Lördagen var vår sista schemalagda dag på denna resa. Kl 10 var vi bokade att sjunga på äldreboendet St Nikolaus i norra delen av staden. Vädret var behagligt och vi framförde utomhus ett modifierat profant program med svensk körlyrik, lite visor och - såklart - ABBA.

Dagens andra programpunkt var IKEA. Det finns två IKEA i München, men till slut kom vi rätt. Efter välbehövlig lunch gjorde vi en liten promotion-turné genom varuhusets olika avdelningar; på sängavdelningen sjöng vi Kväll, vid köksborden Scandinavian Shuffle osv, sammanlagt ett femtal stopp med något förvånade men glatt överraskade lördagsshoppande Münchenbor.

Själva konserten ägde rum vid restaurangen, vi hoppas att det var vi och inte maten som gjorde den så välbesökt just då. Vi upprepade morgonens program för en intresserad publik och gav dem ett smakprov på hur svensk musik kan låta i denna svenskhetens högborg.

Kvällens middag var gemensam och bokad på Löwenbräukeller, (ännu en av stadens  kända ölsorter). Återigen fick vi pröva på landets kulinariska specialiteter. På menyn fanns Würstlteller, Wirsingwickerl och Leberknödel - men störst var Schweinshaxe. Efter en mycket trevlig kväll med god mat och sång och med fönstren öppna mot den ljumma sommarkvällen gav vi oss av hemåt för att packa inför avresa på söndagmorgonen.


Måndag 6 juli

Efter morgonrepetitionen av konsertprogrammet för kvällen var det fri lek i Nürnberg. Det fanns många aktiviteter att välja bland - till exempel ett bad med tillhörande strand där man kunde svalka sig i den över 30-gradiga sommarvärmen. Andra sätt att få lite svalka var att besöka någon av de många kyrkorna eller varför inte ett Bierhaus? Glassförsäljarna hade också mycket att göra. Kvällens konsert - som var profan - ägde rum i Klara kirche några minuters gångväg från hotellet. Ett avskalat kyrkorum med vad vi kallar stor akustik, med lång efterklang. Sådana förhållanden är alltid en utmaning när vi gör t ex ABBAs Does your mother know eller Mamma Mia, men vi har vana hemifrån och publiken var mycket entusiastisk och uppskattande. Efter konserten följde fotografering, klädbyte (som sagt, det var mycket varmt) och en välförtjänt middag på valfri uteservering, t ex vid floden som rinner rakt genom staden.


Onsdag 8 juli

Onsdagen var resdag; vi åkte tillbaka till München, där vi skulle tillbringa resten av veckan. Väl framme var dagen fri - man kunde t ex besöka Dokucenter för att lära mer om nazismen i Tyskland och München under åren från första världskrigets slut till nutid (www.ns-dokumentationszentrum-muenchen.de/centre). Andra aktiviteter kunde vara en orgelkonsert i Frauenkirche, som är domkyrka och enormt stor (liksom orgeln) och många av oss åkte också ut till en festival i Olympiapark, med dans, musik och mat i sommarkvällen.


Fredag 10 juli

Efter en ledig förmiddag i München avgick bussen till Christuskirche, som tillhörde en baptistförsamling. Konsertlokalen var mycket tillåtande och det var lätt att surfa på klangerna från sina medsångare. Det sakrala programmet passade utmärkt här, och vi hoppas att inspelningen vi gjorde blev lika bra som det lät på plats. Även här gjorde Sommarpsalm succé, liksom de extra ABBA-låtar vi sjöng efter konserten i foajén utanför kyrkolokalen. Vi åkte därifrån mycket nöjda med kvällen och några av oss (de flesta faktiskt) gick sedan till Zum Augustiner, en riktig ölhall med anor från 1200-talet och tillhörande gård på taket bakom byggnaden.


Ryssland 2013  - St Petersburg och Novgorod

2013 års körresa började i vanlig ordning med en flygförsening, fast denna gång av ett lite ovanligare slag. En stund efter beräknad avgångstid kommer piloten ut vid gaten och meddelar att man har lyckats tanka planet för mycket. Då finns det två alternativ; antingen åker vi ändå men måste lämna bagaget hemma eller så måste man tömma ur lite bränsle ur tanken. Vi valde det senare. Detta visade sig dock vara svårare än man trott, så först efter ungefär en timme kom vi äntligen iväg. Självklart underhöll Mäster Olofskören de övriga resenärerna med lite sång under tiden vi väntade. Väl framme i Sankt Petersburg vidtog en lååång kö till passkontrollen innan vi kunde komma ut ur terminalen och till den väntande bussen för vidare färd mot Veliky Novgorod. Vädret var - hällregn, och så fortsatte det i två dagar.

På kvällen var det så dags för nästa konsert. Efter en liten "promotion-runda" vid grindarna in till Kreml-området sjöng vi på en utomhusscen med den 700-åriga ringmuren i fonden inför en inte fulltalig men entusiastisk publik. Finalen gjorde vi stående nedanför scenen, publiken stod bara några meter ifrån och sjöng med i "Mamma Mia". På väg hem genom parken stannade vi till för att vänta in några eftersläntrare - och passade på att köra igenom det sakrala programmet och lite andra favoriter. Ett extranummer som hette duga för både konsertbesökare och andra förbipasserande!

Onsdagen var resdag - tidigt på morgonen sa vi adjö till Veliky Novgorod och styrde kosan tillbaka mot St Petersburg. Det var inte svårt att hitta - man körde rakt fram i 1,5 timme, sedan svängde vägen lite till vänster och så fortsatte man rakt fram i ytterligare en timme. Väl incheckade på nästa hotell (ett jättestort, med sjutton våningar och en lobby stor som en flyghangar) provade vi vår tillfälliga repetitionslokal. Provet utföll till belåtenhet och sedan var det fri lek resten av dagen. Då kunde man till exempel ägna sig åt att promenera i staden eller att köa in till Eremitaget. Eller geocaching, som har blivit en populär (nåja) sport inom kören. Några tog sig ända till Petrikirche, där vi nästa dag skulle ha vår konsert (den enda sakrala på hela resan). Utanför kyrkan fanns både en geocache och välbehövliga förfriskningar

I Sankt Petersburg fick vi en ny guide - Olga. Hon förgyllde vår vistelse i staden med sin kunskap och sin entusiasm. Inte bara kunde hon allt om Sankt Petersburg, hon blev även vårt största fan och hördes mest av alla i publiken under våra nästkommande konserter. De var två till antalet - båda utomhus. Den ena i en park strax utanför centrala Sankt Petersburg (ungefär som Djurgården i Stockholm) och den andra i slottsparken vid Tsarskoye Selo - ett av tsarfamiljens sommarpalats. Nästan en hel kilometer fantastisk byggnad, både interiört och exteriört. Normalt tillåter man inte grupper att besöka slottet separat - alla måste köa i den vanliga kön - men efter vårt framförande blev personalen så förtjust att vi fick särskilt tillstånd. Det visade sig att Olga kunde allt även om detta ställe och vi fick en mycket speciell visning genom palatset, som har genomgått en smått mirakulös renovering efter ha blivit helt förstört och utbränt under andra världskriget.

Den första konserten i Novgorod var planerad att vara en utomhuskonsert i en park, men på grund av vädret gick den tyvärr inte att genomföra som det var tänkt. Vår påhittiga guide Lena utnyttjade då lite kontakter och fixade genast en ny konsert inomhus - i ett köpcentrum (modell mindre). Väl där tog det en stund innan vi hade fått alla klartecken vi behövde men sedan genomförde vi vår första konsert i Ryssland stående runt en trappa. Det gick alldeles utmärkt och pubilken var mycket uppskattande om än något förvånad. ABBA-låtarna gick självklart hem bäst men även Beatles och lite svensk körlyrik fanns på programmet.

Nästa dag hade det slutat regna och vädret var på riktigt bra humör. Vi började dagen med en guidad tur i Kreml-området - varje äldre rysk stad har ett 'Kreml', där alla de viktiga byggnaderna och funktionerna i staden huserade - kyrklig och administrativ verksamhet mestadels men sällan bostäder och handel.


Området är inte så stort men det är fullspäckat med historia så det tog en stund att ta sig runt hela turen. Vi besåg bland annat ringmuren från 1300-talet och ett stort monument som berättade om nästan hela Rysslands historia. Och så kyrkan såklart - fast där fick vi inte sjunga.

Torsdag eftermiddag samlades hela kören i kyrkan, som är lutheransk, i god tid före konserten för att känna på akustiken och repa de sista bitarna i programmet. Det var en lokal med mäktig akustik att sjunga i, men rutinerade som vi är gick det snabbt att vänja sig, och konserten kunde genomföras utan mankemang. Programmet innehöll bland annat Warum (Brahms), Ubi Caritas (Gjeilo) och Rachmaninovs Ave Maria, men vi gjorde även många av de körlyriska styckena som vi sjunger i det profana konsertprogrammet. De passar väldigt bra även i en kyrklig miljö har vi upptäckt.

Konserten vid Tsarskoye Selo var det sista vi gjorde som grupp på vår resa - förutom den traditionella avslutningsmiddagen då, som ägde rum på restaurangen "The Idiot" (efter Dostojevskis roman) i centrala Sankt Petersburg. I de trevliga källarvalven (med ett intressant ljudfenomen som gjorde att man kunde konversera i normal samtalston utan problem med någon på andra sidan rummet) åt och drack vi gott, samtidigt som vi underhöll både oss själva och de övriga gästerna med mycket sång från gammal och ny repertoar.


Efter middagen kunde man gå och titta på ännu en attraktion i staden - broarna over floden Neva som alla öppnas samtidigt mitt i natten för att släppa igenom fraktfartygen som väntat ute i Finska viken.

Ännu en gång åker vi hem efter en mycket lyckad och upplevelserik resa.

Det tål att upprepas - körresa är det bästa sättet att resa på!

Italien 2011 - Toscana

Den 2-9 juli 2011 åkte vi på vår veckolånga turné till Toscana i Italien! Vi bodde i Montecatini Terme, som är en italiensk motsvarighet till de svenska kurorterna, där man 'dricker brunn' och umgås under trevliga och avslappnade former (vi gjorde mycket sånt).


Vi höll fyra sakrala konserter och ett profant framträdande, bl a i Florens, Montecatini och Siena. De flesta konserterna skedde i kyrkor med en sakral repertoar men vi avslutade veckan på ett musikcafé, då vi bjöd på bland annat Bellman, Taube, Alfvén och ABBA.

Måndagen var vikt åt en dag i Florens. Vi togs emot av en svensk guide på järnvägsstationen och blev sedan lotsade genom staden på en mycket givande rundtur med många intressanta fakta presenterade på ett underhållande sätt. Efter avklarad promenad och lunch var det så dags för konsert i Chiesa di St Maria del Ricci. Vi började med att sjunga "En vänlig grönskas rika dräkt" utanför kyrkan och lyckades nog locka dit lite mer publik. Kyrkan var inte stor och återigen upplevde vi att publiken uppskattade vår repertoar, som var en blandning av rent sakral musik på latin tillsammans med svensk körlyrik och folkvisor i olika arrangemang.

Onsdagen var konsertfri dag, som kunde tillbringas på valfritt sätt i Montecatini eller trakterna runtomkring. Till exempel kunde man åka till kuststaden Viareggio för att bada, till Lucca (en medeltidsstad med imponerande ringmur)  en kort tågresa bort eller till en vingård för att prova på mat och dryck där.


Det är lätt att ta sig runt i landet med tåg (men man måste komma ihåg att stämpla biljetten!)  eller hyrbil - eller vespa för den delen, om man får tag på någon...

Fredag förmiddag var ledig - vårt framträdande var först på kvällen och vi samlades på eftermiddagen för att förbereda oss för sjungningen på musikcaféet Gambrinus helt nära hotellet. Själva "konsert-lokalen" bestod av en öppen yta; en innergård med ena sidan öppen mot gatan. Programmet var profant så detta framträdande blev väldigt annorlunda mot vad vi hade gjort dittills. Publiken bestod mestadels av gäster som var helt oförberedda på att finna en kör sjunga sånger på ett konstigt språk - men några av dem var sådana vi hade mött under veckan - till exempel ett äldre par som bodde på vårt hotell - och som ville höra oss göra något annat än kyrklig musik.

Lördag var hemresedag, men först sent på dagen, så det fanns gott om tid att turista eller vila vid hotellets pool om man ville det. Några av oss reste till andra delar av Italien för att få uppleva landet ytterligare ett tag, nu när man ändå var där...

Efter ankomst sent lördag kväll började vi söndagen med repetitioner inför kvällens konsert. Samling på eftermiddagen för gemensam bussfärd till  Santa Cecilia a Decimo i San Casciano, en liten kyrka högt uppe på en bergskulle i närheten av Florens. Hit var vi inbjudna av en italiensk kör och fick äran att avsluta en serie konserter under namnet "Note di Notte". Konsertserien gavs på tre olika ställen med historiskt och kulturellt intressanta kyrkor, som presenterades i samband med konserten.


Kyrkan hade en väldigt behaglig akustik och konserten  blev mycket uppskattad av publiken. Efteråt blev vi serverade en fantastisk hemlagad buffé på gårds-planen utanför: när mörkret lade sig över den italienska landsbygden åt, drack och umgicks vi med våra värdar och hade mycket trevligt innan vi till slut for hem till Montecatini.

Tisdag: Gemensam avfärd till Pisa och området kring det lutande tornet. Här sjöng vi för turister och (främst vakt-) personal och provade akustiken på några olika ställen.


Sedan fri lek och lunch innan det var dags att ta tåget tillbaka till Montecatini, där dagens konsert skulle äga rum.


Konsertsalen denna gång var ganska modern,  i stort sett cirkelrund och påminde faktiskt något om Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen, vilket gjorde att akustiken blev en helt annan än i de tidigare kyrkorna och krävde en hel del av kören. Dock lyckades vi ännu en gång genomföra vårt ca en timme långa program  inför en hänförd publik, som tackade oss med stående ovationer.

Torsdag: Samling på morgonen för avfärd till Siena, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Staden ligger högt uppe på ett berg och påminner om Gamla Stan - fast större och på italienska. Konserten skulle ske i Chiesa di San Martino, men innan  dess fick vi även här en guidad tur i staden, bland annat passerade vi det stora torget Piazza del Campo och tittade in i domkyrkan Santa Maria Assunta - där vi självklart provade akustiken med bland annat "Den signade dag" och "Gammal fäbodpsalm". Det blev en spontankonsert och många av de andra besökarna stannade upp och lyssnade på oss.


Ytterligare en gång ställdes vi inför en utmaning i konsert-kyrkan. Vi räknade till inte mindre än fem sekunders efter-klang - men vid det laget hade vi ju rutin på sådant så det klarade vi utan problem. Konserten var inte lika välbesökt som de andra men väldigt uppskattad av dem som var där. Om inte annat så fick vi en chans att sjunga för vår egen njutning. Detta var den sista sakrala konserten för resan.


Efter konserten var det dags för gruppfotografering och sedan gick vi än en gång ut på stan, nu för att äta och umgås vår näst sista kväll i Italien tillsammans. På väg tillbaka till bussen fick vi tillfälle att titta lite mer på den vackra staden, och vi passerade också paraden med vinnarna av den s k "Il Palio", hästkapplöpningen som äger rum på Piazza del Campo i juli och augusti varje år.

Mitt i vår mest hektiska period - december, med julkonserter och luciaframträdanden - hade vi bestämt oss för att dessutom passa in ett besök i London. Vi var inbjudna av Svenska Kyrkan i London att delta i den traditionella luciakonserten i deras regi - detta år i Westminster Cathedral. Det var en resa med ett mycket späckat schema men det blev ändå tid till lite sightseeing och - naturligtvis - shopping.

Vi var en i stort sett fulltalig kör - 38 sångare och en dirigent - som samlades i den brittiska huvudstaden torsdagen den 9 december. Först på schemat stod repetition med Svenska Kyrkans kör - Ulrika Eleonora Kyrkokör - på Harcourt Street i Marylebone. Där fanns kyrkans kantor Britta Snickars och även Ann-Sofie von Otter, som skulle medverka i fredagens konsert.

Fredagen den 10 december samlades vi utanför Westminster Cathedral i god tid före konserten för att öva in hur vi skulle gå, stå och sjunga. Stora stenhus utan uppvärmning i London är inte varma, så det mesta av repetitionen skedde med ytterkläderna på. Skönt var det därför när vi blev anvisade vårt omklädningsrum - ett bibliotek någonstans i byggnadens vindlande korridorer. Där var det desto varmare... Vi tog plats med både konsertkläder och luciautstyrsel bland hyllorna med gamla böcker och inväntade vår entré. Konserten bestod av flera delar - gudstjänst, Westminster Cathedral Choir, Ulrika Eleonora Kyrkokör, tal av ambassadören... Vårt bidrag var alltså att delta i luciatåget, samt för herrarna att förstärka lite i ett av kyrkokörens nummer.

London 2010 - en stor miniturné

Efter avslutad konsert inför mer än 1800 åhörare hade vi bokat terminens avslutningsmiddag på en pub i närheten. En traditionell engelsk Christmas Dinner - med hattar och tutor 'and all the trimmings'.  Ett mycket bra sätt att varva ned efter en krävande prestation - och ett bra sätt att avsluta ett roligt år. Vi lämnade motvilligt när personalen ville gå hem - men det var ju öppet i baren en trappa ner en stund till...

På lördagen var vi bokade för två luciatåg i Svenska kyrkan och sedan ytterligare ett - en privat fest. Redan kl 11 var det samling för att sjunga upp och öva inmarsch, uppställning och utmarsch - det är annorlunda för varje ny lokal man stöter på, men vi börjar bli ganska rutinerade nu så det var hyfsat snabbt överstökat. Efter en snabb lunch var det så dags för två luciatåg inför en fullsatt församlingskyrka. Även om det var i stort sett fullt dagsljus lyckades vi nog få till lite julstämning, och barnen höll sig förhållandevis lugna. När båda tågen i kyrkan var avklarade lyckades vi med konststycket att frakta en hel kör via tunnelabana och lokaltåg till Battersea, utföra ett mycket uppskattat luciatåg på en privat fest och sedan ta oss tillbaka igen - utan att tappa bort en enda körmedlem!

Montenegro 2009


Första veckan i juli 2009 for vi till Montenegro, på Balkans västkust. Till skillnad från tidigare resor bodde vi hela veckan på ett och samma ställe, den lilla badorten Petrovac. Därifrån utgick vi med buss till de olika platser där vi hade bokade framträdanden, bl a i huvudstaden Podgorica (mitt under brinnande fotbollskvalmatch mittemot konsertlokalen), och i Kotor, där vi uppträdde på invigningen av en stor kulturfestival. Kotor är en gammal stad med ringmur, som ligger vid den vackra Kotorbukten, "Europas sydligaste fjord".

Under veckan hann vi också med ett besök på ett mausoleum högt uppe på en bergstopp, där vi genomförde några spännande akustiska experiment och räknade till 350 trappsteg.

Veckan avslutades med en konsert i Bar, som ligger en kort bussresa söderut från Petrovac. Där blev det stundvis magiskt i den fullsatta lokalen med en mycket uppskattande - och uppskattad - publik.

Och så hade vi naturligtvis tid för sol, bad, god mat och trevligt umgänge, som vanligt...

Tjeckien 2007

MOKs resa i Tjeckien tog oss till så skilda platser som en gammal kurort i bergen, en liten by med tillhörande slott och storstaden Prag. Vi gav många uppskattade framträdanden, och utförde några akustiska experiment. En del var inte fullt så uppskattade av den lokala ordningsmakten sent på kvällen - men vi tyckte att det lät bra...


Som alltid var det en upplevelse att få se den lokala kulturen och vi hade turen att bli ledsagade av en tjeckiskfödd guide uppvuxen i Växjö! Det är alltid roligt att få uppleva skilda delar av ett land och en kultur, och det fick vi verkligen göra på denna resa. Naturen gjorde sitt till med ett par spektakulära åskväder...

Självklart ingick bad, sightseeing och kulinariska upplevelser i vår resplan, körresor är till för att ha trevligt!

Bosnien och Kroatien 2005


Till Bosnien och Kroatien gick vår körresa 2005. Fantastiska konserter, god mat och en hel del storartade upplevelser. Vi fick med egna ögon bevittna förstörelsen som kriget hade orsakat men också viljan och beslutsamheten hos befolkningen att bygga upp en tillvaro igen.


Vi framförde en mestadels sakral repertoar - bland annat under en gudstjänst direktutsänd i radio och i ett franciskanerkloster! Vi fick uppleva både den kroatiska kustens fantastiska natur och tillfällen till bad och avkoppling, och inlandets dramatiska berg och dalar. I den vackra och ringmuromgärdade staden Dubrovnik genomförde vi en rekordkonsert - värmerekord, vi gissar på c:a 45 grader i konsertlokalen. Mäster Olofskören visade dock sin oerhörda professionalitet; en som vanligt mycket uppskattad föreställning med inslag av svensk nationalromantik, och klassiker som "En vänlig grönskas rika dräkt...".


I Sarajevo besökte vi den historiska platsen där "skottet i Sarajevo" föll, och fick en mycket intresant guidad tur i staden. En höjdpunkt var besöket i staden Mostar, med den berömda bron som just hade blivit återställd. En stor symbol för strävan att återförenas och överbrygga motsättningar.

Väl tillbaka i kyrkan vidtog en middag tillsammans med kyrkokören, som tack för vår medverkan. Nu kunde vi pusta ut, alla jobb var utförda och vi var lediga! Fantastisk mat, god underhållning och trevligt sällskap - en mycket lyckad kväll och vi hoppas på fortsatt samarbete - som sagt, vår specialitet är att göra saker tillsammans med andra!

Miniturné till Göteborg 2008


I slutet av september åkte vi till Göteborg för att ha en konsert tillsammans med Kören Delight.Det blev ett mycket givande musikaliskt möte som gav mersmak - våren 2009 fick vi besök av Delight i Stockholm, då vi hade gemensam konsert i Björngårdsskolans aula på Första Maj.

Mer info om konserten finns i vårt galleri

Miniturné till Gotland 2006


Körhelgen i september 2006 tillbringade vi på Gotland.

Förutom att mjuka upp våra stämband så hade vi en konsert tillsammans med den förtjusande kören Capella Gotlandica i Almedalsbiblioteket. Vi medverkade även i högmässan i Visby Domkyrka och hann med akustiska experiment i Lau kyrka.

Miniturné till Jönköping 2004


Vår "mellanresa" detta år tog oss till Jönköping och Huskvarna. Efter ett inledande äventyr med inlåsta bilnycklar på vägen ner löpte resan utmärkt. Vi genomförde några sakrala konserter utanför Jönköping och i Huskvarna.

Polen 2003


I juli 2003 reste kören på turné i Polen. Under några händelserika dagar reste vi till Gdansk, Krakow och Sopot med båt, tåg och buss. Fyra konserter framfördes; i kyrkor och katedraler i trakterna runt Krakow, nere i en konsertlokal i saltgruvan vid Wieliczka (fantastisk akustik), i St Nicolauskyrkan i Gdansk samt i katedralen vid den gamla riddarborgen Malbork. På alla ställen möttes vi av en intresserad och entusiastisk publik som verkligen fick oss att göra vårt bästa.

Tack vare en väl planerad resa och fantastiska insatser av de lokala guiderna fick vi förutom den musikaliska upplevelsen även se mycket av ett Polen som förberedde sig för ett EU-medlemskap. En spännande blandning av gammalt och nytt..


Naturligtvis gavs också tillfälle till enskilda aktiviteter, såsom sightseeing i Krakow och Gdansk, en tur till Auschwitz och mycket sång på olika näringsställen. Intresset hos publiken där varierade, men vi blev i alla fall inte utslängda... .